KRİZ NOTLARI | Trump ne yapmak, nereye varmak istemektedir?
Doç. Dr. Ümit Akçay ve Dr. Ali Rıza Güngen ile "Kriz Notları" Evrensel’de...
Kriz Notları’nda bu hafta, ekonomist Dr. Ümit Akçay ve Dr. Ali Rıza Güngen, Amerika Birleşik Devletleri'nde Donald Trump yönetimi tarafından uygulanan yeni gümrük tarifeleri politikasını masaya yatırıyor. Tarifelerin hem Amerika ekonomisine hem de küresel ekonomiye etkileri konuşuldu.
Trump yönetimi göreve başlar başlamaz ilan ettiği gümrük tarifelerini uygulamaya koydu. İlk olarak Kanada ve Meksika'ya yönelik başlayan bu tarifeler, daha sonra Amerika'nın dış ticaret açığı verdiği diğer ülkelere doğru genişledi. Özellikle Nisan ayında uygulanan kapsamlı gümrük tarifeleri, piyasalarda büyük bir şok etkisi yarattı ve bunun üzerine uygulama 90 gün süreyle askıya alındı.
Trump'ın yöntelerimi 'farklı' olsa da ABD'nin sanayileşme hamlesiyle tutarlı
Programda, ABD'nin makine, elektronik ve motorlu araçlar gibi kritik sektörlerde trilyon dolara yaklaşan dış ticaret açığı ele alınırken, Trump'ın bu açıkları kapatmak için izlediği politikaların arkasındaki motivasyonlar sorgulanıyor. Akçay ve Güngen, küresel hegemonya tartışmaları, sanayisizleşme süreçleri ve Çin'in yükselişi bağlamında Amerika'nın yeni korumacı politikalarını değerlendirdi.
- Trump yönetimi göreve başlar başlamaz önceden ilan edilen gümrük tarifelerini uygulamaya koydu. Bu tarifeler önce Kanada ve Meksika'ya, daha sonra ABD'nin ticaret açığı verdiği diğer ülkelere uygulandı.
- Nisan ayında uygulanan kapsamlı gümrük tarifelerinin piyasalarda şok etkisi yaratması üzerine, uygulama 90 gün süreyle askıya alındı.
- ABD'nin özellikle makine, elektronik ve motorlu araçlar grubunda trilyon dolara yaklaşan bir dış ticaret açığı bulunuyor.
- Bu politikaların piyasalarda "atışma" yaratarak finansal oynaklığa neden olduğunu, borsaların düşüş yaşadı ve ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değer kaybetti.
- Trump'ın politikalarının iki temel sınırı var: Trump yönetiminin sınıfsal karakteri ve küresel tedarik zincirlerinin karmaşık yapısı.
- Trump yönetiminin politikalarının Biden dönemindeki ABD'nin yeniden sanayileşme hamlesiyle bir süreklilik arz ediyor, ancak yöntem açısından farklılıklar gösteriyor. (Ekonomi Servisi)
Evrensel'i Takip Et